Prelo u selu Sjeverovci

Dašak tradicije i  starih običaja koji se još uvijek njeguju i ne zaboravljaju oživjeli su 12/3 mještani Sjeverovaca u svom Domu kulture.

U saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom „Prosvjeta“ nastavili su organizaciju „Prela“ sa svim obilježjima ove skoro zaboravljene tradicije u dubičkim selima.

Mještani Sjeverovaca i susjednih sela pokazali su kako se nekad družilo i zabavljalo tokom dugih zimskih večeri, kazao je predsjednik „Prosvjete“ Zoran Sinkić i izrazio nadu da će „Prelo“ u ovom dubičkom selu nastaviti da živi  kao još jedna tradicija koju vrijedi njegovati i sačuvati za buduće generacije.

Vrijedne domaćice su iznijele svoje rukotvorine i pokazale da umijeće izrade tradicionalnih ukrasnih i odjevnih predmeta nije zamrlo, prele su, plele, štrikale i vezle.

U Sjeverovcima smo se uvjerili i da umijeće izade  tradicionalnih rukotvorina nije samo privilegija žena,već da su u tome vrsni i muškarci koji   su pokazali dio starih zanata, kako se izrađuju sepeti i tambure,ali i igraju narodne igre kao što je kapanje.

Za pjesmu  su bili zaduženi muška ojkačka grupa i ženska ojkačka grupa „Jabuka“, a uz tradicionalne igre, dobru hranu i piće  mještani Sjeverovaca i  susjednih sela su pokazali da se u ovom kraju običaji i porijeklo neće zaboraviti.

IZVOR: RTV KD

%d bloggers like this: