Uredili groblje žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu

Stanovnici potkozarskog sela Miloševo Brdo, organizovali su radnu akciju na uređenju spomen-groblja, gdje su sahranjene žrtve fašizma tokom Drugog svjetskog rata.
Radi se o 111 stanovnika ovog i susjednih sela koje su strijeljale ustaše. Dogodilo se to 27. novembra 1941. godine, u potoku Pisarić. Dva dana ranije oni su opkoljeni i zarobljeni, prilikom sahrane mještanina Jovana Subotića.
Nekoliko mještana preživjelo je strijeljanje, svjedočeći godinama nakon rata o ovom zločinu. Među njima su Gligo Ljepojević, Vaso Zrnić, Marko Kević, Dragutin Gončin i Gojko Jaćimović. Akciju uređenja spomen-groblja organizovao je SUBNOR, a inicijator je mještanin Željko Lakobrija.
– Očistili smo groblje, popravili put, sanirali nekoliko oronulih grobnica i spomenika, popravili ogradu, zamijenili dotrajale stubove… Groblje je godinama bilo zapušteno. Nadam se da će od sada, ono biti mnogo pristupačnije. Obaveza svih nas, zajedno sa lokalnom zajednicom je da čuvamo i održavamo spomenike. To je naša istorija i svjedočanstvo velikog stradanja – kazao je Lakobrija za Srpskainfo.

Trešnje

Pored spomenika u Miloševom Brdu, kao rijetko kada, ovog proljeća procvjetale su trešnje. Mještanin kažu da je ovo, njihovo omiljeno voće, mirisnim i bujnim cvijetom još više ukrasilo seoski spomen-kompleks.

Izvor: Srpskainfo, Milan Pilipovic

%d bloggers like this: