1941 rušenje hrama Svete Trojice

Na fotografijama: izgled hrama pre bombardovanja; trenutak miniranja zvonika, a na rušenju su po naredbi ustaškog stožera radili Srbi, Jevreji i Romi

Srpski pravoslavni Saborni hram Svete Trojice izgrađen je između 1925. i 1929. godine na najlepšem mestu u Banja Luci.

Nemci su bombardovali Banja Luku 12. aprila 1941, a jedna bomba je probila krov hrama i eksplodirala u oltaru. Oštećenja na oltarskoj apsidi su bila znatna, ali ne i takva da se nisu mogla otkloniti.

Stožernik ustaškog stožera Viktor Gutić formirao je komisiju stručnjaka, u kojoj su bili i banjalučki inžinjeri Stojan Borovnica i Aleksandar Vulić, čiji su članovi utvrdili da hram ne treba rušiti, već popraviti.

Međutim , inžinjer Franjo Mrkuš, izražavajući svoje oduševljenje prema NDH, predložio je stožerniku da crkvu treba ukloniti, bez obzira na mišljenje inžinjera Borovnice i Vulića i naglasio da ,,ne smijemo zaboraviti da su oni Srbi“.

Naravno , Gutić je naredio da se hram poruši.

Nekoliko meseci kasnije izjavio je: ,,Pre par mjeseci stajala nam je pred očima jedna zgrada, prkosuća, spomenik svetosavlja i srpstva. Hvala savezničkoj štuki koja ju je pogodila. Ona je počela, a ja sam završio… Ja sam naredio da se i u cijeloj pokrajini postupi sa velikosrpskim spomenicima, kao i ovdje. Hoćemo sve da očistimo“.

Izvor: Muzeja žrtava genocida

%d bloggers like this: