U Gornjem Jelovcu obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH-a

U zaseoku Macure, kod spomen – kosturnice u Gornjem Jelovcu, danas je obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Parastosu kod masovne grobnice, gdje je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 djece mlađe od 14 godina, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Srpske, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, delegacija Konzulata Srbije u Banjaluci.

Prisutni su  bili i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, kao i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, delegacija opštine Kozarska Dubica na čelu sa predsjednikom Skupštine opštine Vladimirom Rokićem, delegacija grada Prijedora i drugih opština iz Potkozarja.

Ovom obilježavanju, koje je prvi put organizovano prošle godine, prisustvovali su i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parstosa, delegacije su položile vijence i cvijeće. Održan je prigodan umjetnički program, nakon kojeg se prisutnima obratio ministar Milunović koji je kazao da je Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu Vlada RS ustanovila kao jedan od posljednjih datuma od republičkog značaja i jedan od najtužnijih datuma.

„Ovdje su sradala djeca do 14 godina starosti, a tadašnje komisije su ustanovile da je u NDH ubijeno 74.642 djece i to je upisano u zvaničnu statistiku, ali još je brojne djece za koju se i ne zna gdje su završili po jamama, gudarama planina, kršu Korduna, Hercegovine, po Kozari i brojnim drugim mjestima gdje su živjelili Srbi. Ovdje je sahranjemo 75 djece“, izjavio je Milunović.

On je kazao da je jedini svijetli primjer u toj našoj tragediji Diana Budisavljević koja je, prema određenim podacima spasila oko 12 000 djece, izvukla ih iz logora i spasila  od sigurne smrti.

„Ovo ne smijemo da zaboravimo, jer je na ovim prostorima Drugi svjetski rat najveća tragedija našeg naroda. Nikada nije tačan broj srpskih žrtava preciziran jer je prošli sistem forsirao bratstvo i jedinstvo, te gotovo izjednačio žrtve i zločince ali je sigurno da je među 1.800 000 žrtava, najveći broj Srba“, rekao je Milunović.

Republika Srpska je danas jedini garant da se srpskom narodu neće ponoviti genocid, poručio je izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

On je rekao da su u Gornjem Јelovcu prije 80 godina ustaše i ustaški režim ubili 312 mještana od čega 75 djece, kao i da je danas čuo dva broja neće zaboraviti dok je živ.

– Prvi broj je 19.432 djece koliko je ubijeno u logoru Јasenovac, a drugi broj je 74.642 djece koliko je komisija utvrdila da je djece do 14 godine ubijeno u NDH. Danas poslije svega toga nama neko govori i uči nas šta je to genocid. Mi i te kako dobro znamo šta je genocid jer mi se genocida sjećamo – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedna kuća u Potkozarju, u Prijedoru, Gradišci, Laktašima, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Kostajnici, Oštroj Luci, koja se ne sjeća genocida i koja nema barem jednog člana porodice iz svog domaćinstva koji nije bio žrtva genocida.

– Danas jedini garant da nam se to više nikada neće ponoviti jeste Republika Srpska i zato smo danas na ključnom zadatku odbrane i očuvanja Republike Srpske jer jedino dok imamo Srpsku bićemo sigurni da nam se više nikada neće ponoviti genocid i da nam više nikada i niko neće ubijati našu djecu – rekao je Kovačević.

Poslavnik u NSRS Dragoslav Kabić izjavio je da je obaveza svih nas da poštujemo spomen obilježje u Macurama, da ga obilazimo  i da generacijama koje dolaze iza nas ukažemo šta se dešavalo, kako bi spriječili sve one eventualno slične stvari, da se dese u budućnosti.

„Ovo je još jedan poziv da se sljedeće godine u još masovnijem broju okupimo ovdje i obilježimo ovo sveto mjesto“, izjavio je Kabić.

Izvor: RTV-KD

%d bloggers like this: