Uskoro u štampi Publikacija „Kad prošlost progovori-Kozara 80 godina kasnije“

Povodom 80 godina od ustaško-nacističke ofanzive na Kozari u pripremi je publikacija „Kad prošlost progovori-Kozara 80 godina kasnije“.

Publikacija koja bi trebalo uskoro da ugleda svjetlo dana specijalno je izdanje časopisa „Sutra“ i Književne zajednice „Vaso Pelagić“.

„Urađen je zbornik stručnih i publicističkih radova, eseja, dokumenata i fotografija, kao i odabranih svjedočanstava, a biće objavljeni i neki od dokumenata po prvi put, koji su otkriveni u posljednjih godinu dana“, rekao je Zoran Kos priređivač i jedan od autora Publikacije „Kad prošlost progovori-Kozara 80 godina kasnije“.

On je dodao da će štampani primjerci biti besplatni i dostupni u bibliotekama, muzejima i ustanovama za sve zainteresovane građane.

Recenzenti su profesor doktor na Institutu za savremenu umjetnost u Beogradu Bojan Dimitrijević, te istoričar u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina Predrag Lozo. Urednik je Veljko Đurić Mišina, autori: prof. dr Nemanja Dević, dr Vladimir Šumanović, prof. dr Veljko Đurić Mišina, istoričar Memorijalnog muzeja „Kozara“ Boris Radaković, viši kustos Marina Ljubičić Bogunović, doktor medicine Radoja Racanović, mr Radenko Vujasin i  Antun Miletić, pukovnik u penziji i magistar istorijskih nauka.

IZVOR: RTV-KD

%d bloggers like this: