Božićni običaji i vjerovanja

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima. Na Božić se ljudi pozdravljaju riječima „Hristos se rodi“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“. Ukoliko se šalje čestitka, na njoj treba da piše „Mir Božji, Hristos se rodi“. Razne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda – unošenje badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.

Badnji dan i veče

Pravoslavni hrišćani ovaj praznik slave 7. januara, a dan pred Božić slavi se Badnji dan. To je posljednji u Badnjoj nedjelji u toku koje se, prema vjerovanju, ne treba šišati, brijati, niti sjeći nokte da se ne bi „sjeklo zdravlje“. Na Badnji dan se ustaje rano, prije zore, i tada djed i unuk, najmlađi i najstariji muškarac iz kuće, idu u šumu po badnjak. Odmah po ustajanju u kući se loži vatra i pristavlja se pečenica, a žene pripremaju kolače, torte i božićnu trpezu.

Badnjak

Prije zore muškarci iz kuće idu u šumu da posijeku badnjak. Obično se bira cer, koji domaćin, okrenut ka istoku, siječe sa tri snažna udarca. Prilikom odsijecanja izgovara se molitva za zdravlje i sreću porodice. Iverak koji otpadne pri prvom udarcu se pokupi i čuva. Nekada se prvi iver potapa u vodu koju oboljeli piju radi ozdravljenja, dok se negdje stavlja pod kvasac sa željom da u kući sve raste kao kvasac. Jedan dio ivera se čuva u kući i vjeruje se da cijeloj porodici donosi mir i blagostanje.

Česnica

Česnica je pogača koja se pravi od brašna, vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mijesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, prije izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U tijesto za česnicu se ubaci novčić i dio iverka sa badnjaka, pa onaj koga zapadnu prilikom lomljenja će, prema vjerovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cijele godine.

Pečenica

Zajedno sa badnjakom, domaćin i njegovi sinovi unose u kuću i pečenicu i slamu. Muškarci koji nose pečenicu na ražnju, uz riječi: „Dobro veče, srećno Badnje veče“ stupaju desnom nogom preko praga, a u kući ih dočekuje domaćica koja sa zobi posipa domaćina i pečenicu, izgovarajući riječi: „Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica“.

%d bloggers like this: