Obilježena 81 godina od masakra u crkvi Svetog apostola Marka u Drakseniću

U Crkvi Svetog apostola Marka u Drakseniću kod Kozarske Dubice služena liturgija, a zatim je na temeljima stare konzervirane crkve služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 81 godine od stradanja 208 Srba koje su na Mali Božić 1942. godine u crkvi ubile ustaše.

Paroh demirovačko-draksenićki Saša Tošanović podsjetio je na strašan zločin koji su 1942. godine počinile ustaše iz Jasenovca, potpomognute domobranima iz Gradine, Ćuklinca i Draksenića,  koji su na prevaru goloruki narod, starce, žene i djecu, doveli u crkvu.

“Mještane su sabili tu u crkvu i onda je počeo taj krvavi pir poznat kao krvava liturgija. Ubadali su bajonetima, vojnim ašovima, obarali. To je bilo zaista nešto stravično. Ima tu i drugih elemenata nasilja koje je trebalo da bude nadaleko čuveno po svojoj bestijalnosti jer su i sedam  djevojaka silovali na časnoj trpezi. Taj gnusni čin zato ima elemete satanizma”, rekao je sveštenik Tošanović.

On je naglasio da ustaše nisu uspjele u svojoj namjeri da zatru srpski narod na ovom području, iako se krv tada prelijevala preko praga crkve.

“Njihova krv vapi na nebo, jer su ubijeni civili, žene i djeca, sedam dana ranije učestvovali u prazniku Hristovog rođenja u crkvi gdje su ubijeni, a sve ono što je sa Hristom rođeno sa Hristom će i vaskrsnuti”, rekao je sveštenik Tošanović i naglasio da se narod tog područja i danas okupio da proslavi njihovu mučeničku smrt, vječni život i pobjedu.

Sveštenik Tošanović poručio je da se ne treba svetiti, ali treba pamtiti i uporno stajati sa pruženom rukom pomirenja.

On je naglasio da su prošle godine obnovljene grobnice na platou crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću, koje već postaje mjesto pokloničkih putovanja i ekskurzija.

Tošanović se zahvalio Vladi Republike Srpske koja je finansirala obnovu  kompleksa  i Dušku Milunoviću koji je u mandatu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske omogućio da ta sredstva budu uložena u ovaj projekat.

On je istakao i veoma dobru saradnju sa Opštinom Kozarska Dubica, načelnikom Radenkom Reljićem i predsjednikom Skupštine opštine Vladimirom Rokićem , kao i preduzećem Komunalac, odnosno direktorom preduzeća Igorom Savkovićem koje zajedno sa parohijom održava ovaj  kompleks.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da se na tom mjestu desilo veliko stradanje mještana Draksenića i okolnih sela i naglasio da taj zločin ne smije da bude zaboravljen.

Rokić je zahvalio Vladi Republike Srpske koja je uložila ogromna sredstva za rekonstrukciju spomen obilježja kod crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću, gdje su – obnovljene spomen-grobnice i kosturnica, te izgrađen “grob krvi i mozgova”.

Ljubica Klincov, potomak Mare Blagojević, jedne od tri osobe koje su preživjele pokolj u Drakseniću na Mali Božić 1942. godine, rekla je da je ustaška vojska narod okupila u crkvu, a da su klanja vršena pred oltarom.

“Po priči moje bake, to je bila strahota. Malo ko od stanovnika je preživio”, rekla je Ljubica Klincov.

Od 13. do 15. januara 1942. godine oko 800 ustaša iz Jasenovca, predvođenih zloglasnim Maksom Luburićem, uz pomoć domobranske vojske u Gradini, Ćuklincu i Drakseniću ubile su i poklale oko 360 Srba, među kojima je bilo žena i djece.

Najveći masakr nad Srbima ustaše su izvršile u crkvi u selu Draksenić, gdje je ih je ubijeno 208.

Nakon liturgije u Crkvi Svetog apostola Marka, kod temelja stare konzervirane crkve služen je parastos stradalim, a vijence su položile delegacije Opštine Kozarska Dubica, Narodne partije Srpske i mjesne zajednice Draksenić.

Liturgiji i parastosu prisustvovale su i monahinje iz Manastira u Jasenovcu i mještani.

Izvor: RTV-KD

%d bloggers like this: