Obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH; Da se ne zaboravi (VIDEO)


U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević,  predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srpske i Srbije i drugi zvaničnici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nije zaboravio zlo ustaškog zločina počinjenog u logoru Јasenovac gdje je ubijeno pola miliona Srba.

– Nismo zaboravili zlo i znamo šta je NDH. Znali smo za planove ustaškog režima da jednu trećinu pobiju, jednu rasele, a jednu pokatoliče – rekao je Dodik.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Danas se nalazimo na najvećem srpskompolju smrti, rekao je Miloš Vučević izaslanik predsjednik Srbije Aleksandra Vučića.

– Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi – naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je – rekao je premijer Srbije.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Donja Gradina je dugo godina skrivana od javnosti ali je danas postalo mjesto gdje se okupljamo. Donja Gradina je važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić .

– Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisjetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svjetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Prisutnima se obratila i ambasadorka Izraela Galit Peleg koja je pročitala poruku Izraela Isaka Hercoga.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dobrila Kukolj, predsjednica Gradskog udruženja preživjelih jasenovačkih logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke navela je obraćajući se prisutnim da je Donja Gradina najveći grad mrtvih

IZVOR: RTRS

Veb-mesto pokreće WordPress.com.