POETSKI ČAS NA JOKINOM BRDU POD KOZAROM


ptica-kozaraPosle pauze od dve i po decenije, održan je poetski čas ispred spomenika „Ranjena ptica“, na Jokinom brdu u Gornjim Podgradcima, posvećen deci Kozare „koja se nisu vratila iz rata“.

Nastupili su Ljubivoje Ršumović, Stevka i Ranko Preradović, više lokalnih pesnika te učenici ovdašnjih osnovnih škola. Oni su ovde u sredu položili vence od svežeg kozarskog cveća u čast svojih vršnjaka koji su pre sedam decenija umoreni ili zauvek odvedeni iz zavičaja.

Ovo znamenito mesto, gde su se nekada sastajali i nastupali mnogi umetnici iz bivše Jugoslavije, bilo je dugo napušteno i zaboravljeno. Zaposleni u „Kulturnom centru“ Gradiška nedavno su odlučili da spomenik napravljen od starog oružja rekonstruišu a kameni amfiteatar urede prilagodivši ga za literarne i muzičke programe.

-Ovo spomen-obeležje jedinstveno u svetu, čuva uspomenu na više od 25.000 kozarske dece stradale u ustaškim logorima smrti ili su izgubila identitet u Drugom svetskom ratu – kazao je Željko Blagojević, direktor „Kulturnog centra“ koji je na jarbol podigao zastavu „Ranjena ptica“.

Pesnik Ljubivoje Ršumović, nakon što je veoma nadahnuto recitovao svoje antologijske pesme, kazao je da „veruje kako ranjena ptica može da se izleči i da poleti na krilima mašte i vere u ljubav i ljude“.

-Ovo je tužna i lepa uspomena. Kozara je, pored hiljada žrtava u Drugom svetskom ratu, dala i svoju decu, uzidavši ih u svoju slobodoljubivu ideju, u viziju budućnosti. Mi danas moramo to poštovati a ovu decu koja su došla da nas čuju noseći bukete cveća da učimo tome, da nastave tamo gde su ta deca umorena u ratu stala – rekao je poznati pesnik iz Srbije naglasivši da ga je Kozara dočekala raširenih krila.

Ranko Preradović, književnik i novinar iz Banjaluke koji je na Jokinom brdu napisao mnogo pesama o Kozari i njenim malim herojima, podsetio je na bolne uspomene.

-Kozara je davno prihvatila i negovala ideju koja se odavde širila celim svetom a onda je došao novi rat. Danas je nastavak misije koja je bila zaustavljena i to me neopisivo mnogo raduje i vraća vreme – izjavio je Preradović ispred spomenika čiji je autor slovenački skulptor Tone Svetina. Dogovoreno je da na ovom mestu, među cvećem i travom, uskoro budu organizovane pesničke i druge manifestacije.

 Čuvari „Ranjene ptice“

Biljana i Nikola Ponjević na svečanosti su proglašeni čuvarima „Ranjene ptice“. Oni su mnogo pomogli na rekonstrukciji i uređenju spomeničkog kompleksa.

Milan Pilipović

IZVOR: svijetreportaza.com

%d bloggers like this: